top of page

Príbeh o dráčikovi a jeho farebných balónikoch – meditácia pre deti



Ulož si svoje telíčko tak ako to máš rad, aby ti bolo prijemne. Povedz, prosím, svojim nožičkám, ručičkám, brušku a hlavičke, aby sa uvoľnili a pripravili na oddych. Spánok je veľmi dôležitý, prinesie ti veľa energie a tvoje telíčko opäť o niečo narastie.

Dnes si toho zažil veľa a práve teraz je čas na odpočinok. Chcem ťa ubezpečiť, že všetko na teba počká, všetky hry, na ktoré sa tešíš, všetky tvoje hračky a nove zážitky na teba počkajú kým si pospíš. Môžeš mi veriť.

Predstav si krásny letný slnečný deň. Cítiš vietor, ktorý ťa jemne hladká po ramene. Vietor je tvoj priateľ a chce ti pomôcť uvoľniť sa. Prihovára sa ti. Vietor ti hovorí, aby si zavrel očká. Je trosku silnejší, ešte trošku silnejší… Počuješ ho? Listy na stromoch akoby sa rozprávali. Nie nerozprávajú sa, oni spievajú krásnu pieseň vetra.

Niečo ta stegli na nôžke, cítiš to? Čo to je? To je malinky mravec, ktorý si pravé hľadá miesto na spanie. Pozri sa ci už spinka. Áno, pokojne si spinká.

Predstav si trávu pod bosými nohami a pozri sa akej je farby. Ako ti chladí nôžky. Aký je to pocit?

Pozrieš sa poriadne do tej trávy, niečo tam zbadáš. Čo je to? Vidíš to? Zohni sa a poriadne si to pozri. Je to ružové vajíčko. Vidíš ho? Zoberieš to vajíčko do rúk, si zvedavý, čo je vo vnútri. Zrazu sa vajíčko začne hýbať, praskne. Zvnútra na teba pozerá krásny malinký zelený dráčik. Usmieva sa. Chce ťa objať a ty mu to dovolíš. Veríš mu. Cítiš to silné objatie? Je to tvoj kamarát, dráčik Bo. Začnete sa spolu hrať. Ty a tvoj kamarát Bo sa spolu hráte. Neskôr sa v tráve naháňate, potom sa schovávate za stromy, od radosti začnete tancovať na pieseň prírody. Nahlas sa smejete, kričíte od radosti a tešíte sa z ozveny. Bo počas hry veľmi rýchlo rastie. Už je väčší ako ty, šanti ale ako dieťa. Od únavy si ľahnete na trávu, sledujete oblohu a Bo ťa zavolá na výlet. Ideš? Si pripravený na dobrodružstvo?



Nasadneš na chrbát dráčika, chytíš ho za krídla a on vzlietne. Vyššie a vyššie, ešte vyššie, ešte vyššie. Pomôž mu letieť rýchlejšie tvojim dýchaním. Pod, nádych a výdych, veľký nádych a výdych. A ešte, veľký nádych a výdych. A ešte posledný krát nádych a výdych. Už ste vysoko, vysoko, kde si ešte pred tým nebol. Ty a tvoj kamarát Bo letíte za dobrodružstvom. Ničoho sa nebojíš. Svojmu zelenému drakovi veríš. Ty letíš, letíš ako vták. Páči sa ti sledovať všetko zhora.

Aha, lúka, ktorú máš rád, stromy, jazierko. Aha, vidíš aj svoj domček. Cítiš sa byť slobodný. Užívaš si to. Chvíľu letíte veľmi vysoko, až v oblakoch. Tie sú krásne, sú modro-biele a vyzerajú ako pena. Chytáš ich, sú veľmi prijemné na dotyk.

Pozrieš sa dopredu a neveríš svojim očiam, je to niečo krásne. Zvrchu pozeráš na krásnu krajinku. Svieti tam slniečko, všade sú stromy a nádherne kvietky. Na stromoch rastie ovocie, ktoré miluješ. Vôňa, ktorú cítiš, je podobná, ako keď mamina pečie koláč.

Veľmi jemne mrholí, je to letný dážď. Cítiš každú jednu kvapôčku, je to prijemné. Slniečko kvapky hneď vysuší.

Na lúke je veľa drakov, sú farebné. Ružové, červené, žlté, modré, hnedé, zelené, biele, čierne, fialové… Draci sú veľkí aj malí, nebojíš sa ich. Cítiš, že im môžeš veriť. Sú tam aj deti. Všetci sa spolu hrajú, nahlas sa smejú a vykrúcajú sa od radosti. Naháňajú loptu. Zosadneš a pridáte sa k nim. Máš pocit, akoby si každého jedného draka a každé dieťa poznal. Každý ťa zdraví. Ahoj, Ahoj, ahoj, vitaj, ahoj, servus, čauko. Niektorí ťa objímajú, ďalší ti dávajú pusu na líčko. Cítiš sa s nimi príjemne. Hneď sa začneš hrať hru, ktorú máš najradšej a všetci sa pridajú. Uži si to, hraj sa! Ešte viac! Tancuj, spievaj! Rob po čo miluješ.

Všetci si ľahnete na zem a pozorujete oblohu, je krásne modrá.

Potom detičky vysadnú na svojich dráčikov a letia domov aby si oddýchli. Neskôr sa opäť vrátia do krajiny farebných drakov. Aj ty vysadneš na svojho kamaráta Bo a vyrazíte na luku, kde ste sa spoznali.

Už ste tam. Spolu, ty a tvoj kamarát Bo, ležíte a užívate si pocit slobody.

Bo ti chce prezradiť jedno tajomstvo. Si pripravený ho počuť? Zelený dráčik ti povie, aby si sa pozrel na oblohu. Pozrieš sa a vidíš tam veľa farebných balónikov. Sú farebné ako draci z krajinky kam ta zobral Bo. Je ich veľmi veľa. Rôzne farby. Začnete ich rátať. Jeden červený balónik, druhý žltý balónik, tretí zelený balónik, štvrtý fialový balónik, piaty biely balónik, šiesty oranžový balónik, siedmy zlatý balónik, ôsmy ružový balónik, deviaty hnedý balónik, desiaty šedý balónik, jedenásty červený balónik, dvanásty modrý balónik….

Tie balóniky sú tvoje pocity a zážitky. Radosť, smútok, šťastie, hnev, smiech, slzy, rôzne zážitky, ktoré si dnes zažil. Bo ti hovorí, že každý tvoj pocit je správny, teraz je ale čas vyčistiť si hlavičku.

Každý jeden pocit odchádza s balónikom vysoko a ešte vyššie. Pusti ich! Pravé teraz je čas na odpočinok. Dovoľ, aby všetko, čo máš v hlave, odletelo s balónikmi preč.


Hlavičku máš čistú, tvoje telo je pripravené na oddych, očká máš zavreté. Zrazu počuješ nejaký zvuk. Chrrr chrrr. Tvoj kamarát Bo pravé teraz zaspal a chrapká. A ty zaspávaš tiež.

Maj dobrú noc, plnú pokoja.

Iryna


Foto: Pixabay.com

bottom of page