top of page

Joga pre deti - Príbeh o slimáčikovi - pozície hora, lietadlo, strom, raketa, motýľ, môstik, stôl


🙏Namaste🙏

Ruky spojíme dlaňami smerom dovnútra a umiestnime ich do stredu hrudníka. Zavrieme očká, trošku skloníme hlavičku a niečo si zaželáme. Energia, ktorá vznikne pri tomto cvičení nám pomôže splniť naše priania.



Teraz si spolu vytvoríme rozprávkový príbeh. Zopneme ruky a vytvoríme domček. Predstavíme si, že na ruke mame slimáčika.🐌 Vidíte ho?🐌 Pohladkáme ho a dáme mu meno. Tento slimáčik sa stále plazí u seba doma, je spokojný, ale rád by si aj trošku pocestoval. Čo keby sme ho vzali na výlet pomocou jogínskych pozícií?


1. ♥️️Hora. Najskôr ho vezmeme na horu. Čo vy na to? Odtiaľ je pekný vyhlaď. Polozíme si slimáčika na rameno. Tam bude v bezpečí. A zaujmeme pozíciu Hora. Nohy máme pri sebe a pevne stojíme na prstoch a pätách – vytvoríme si akoby oblúčik na chodidlách. Ruky sú rovné a trošku od tela. Výborne, to je pevná hora, ktorá takto stoji veľmi dlho. Chrbátik je rovný. A stojíme. Dýchame cez noštek. Slimáčikovi sa na takejto hore veľmi páči. Ešte nikde nebol tak vysoko. Krása. Ešte 3-krát nádych a vzdych. Výborne.


2. 🍀Lietadlo. Čo keby sme slimáčika zobrali do lietadla? Áno? Dobre, tak uvoľnime pozíciu hory, zoberieme slimáčika a pôjdeme do pozície lietadlo. Nohy dáme od seba, trošku viac ako na šírku našich pliec, ruky roztiahneme do bokov a premeníme ich na krídla lietadla. Ukážte! Ó, to sú krásne lietadlá. Akej farby je tvoje lietadlo? Teraz položíme slimáčika na krídlo lietadla a letíme. Najskôr sa nehýbeme, ani krídlami nehýbeme. Rozbehneme lietadlo naším dýchaním. Nádych a výdych. A ešte, nádych a výdych. Už letí, ešte pridáme, ešte nádych a výdych. Výborne. Už sme hore, slimáčikovi sa na oblakoch páči, pozrieme na jedno krídla doprava potom na druhé doľava. A pomaly začneme hýbať aj krídlami. Láve krídlo hore a pravé dole a letíme. Výborne. A teraz naopak. Krásne.

3. 🌺Raketa, čo letí ešte vyššie ako lietadlo? Áno, raketa! Až do vesmíru. Tak poďme urobiť poriadnu raketu. Čupneme si a snažíme sa, aby sa naše päty dotýkali zeme. Medzi nožičkami si vytvoríme miesto na ruky, ktoré zlozíme do rakety. Zohrejeme raketu dýchaním. Nádych a výdych. Výborne. A ešte, nádych a výdych. Pomaly sa postavíme sa a vypustíme raketu, ručičky spojene smerujú hore nad hlavu. A letí, letí raketa, zabeháme si po kruhu. Výborne. A zopakujeme si to. Znovu raketu naštartujeme dýchaním.


4. 🌱Strom. Slimáčikovi hrajú v brušku muzikanti, vyhladol. Poďme ho zobrať na strom a nazbierať jabĺčka. Polozíme si slimáčika na rameno, pevne stojíme na nohách. Pomaly zdvihneme jednu nôžku a položíme ju na druhú nohu dole alebo vyskúšame oprieť ju o kolienko druhej nohy. Výborne. Nič sa nedeje, keď sa nám na začiatku nedarí. Pozícia stromu je náročná. Je potrebne skúšať a hľadať balans, aby nám slimáčik zo stromu nespadol.


5. 🌍Mostík. Dobre, niečo pod zub máme, poďme si nájsť miesto, kde jabĺčka slimáčik spapá. Pred nami je však potok, preto pre slimáčika urobíme mostík. Ľahneme si na podložku, slimáčika polozíme na bruško a s výdychom zdvihneme bruško a vytvoríme krásny mostík. Nádych a výdych, nádych a výdych. S výdychom si ľahneme chrbátikom na podložku. Ja už vidím aj lúku.


7. 🌻Stôl. Slimáčika uložíme na chrbát a pripravíme stôl na jedenie. Stojíme na rukách a na kolienkach, hlava je akoby predĺžením chrbta, chrbát je rovný ako pravítko. Dýchame a počkáme, kým sa slimáčik napapá.


8. 🌈Motýľ. Spokojného slimáčika zoberieme na motýľa a trošku ho pohojdáme. Sadneme si, päty smerujú k sebe, vytvoríme krídla pre motýľa. Slimáčika posadíme najskôr na ľavé krídlo potom na pravé a letíme, rozhýbeme krídelká. „Fly fly, butterfly; fly fly butterfly.“


Pozri sa, slimáčik už aj zaspáva. Zoberme ho ešte pred spánkom na pozdrav slnku.

Nakoniec si zacvičíme pozdrav slnku.

Svoje ruky si spojíme dlaňami dovnútra a umiestnime do stredu hrudníka. Pozdravíme slimáčika a rozlúčime sa s ním. Nezabudnite mu pošepkať, že raz si s ním zasa zacvičíte.



Poďakujeme si, že sme precvičili telíčko a venovali čas sebe.

🙏Namaste🙏

bottom of page