top of page

O knižke - Príbeh o dvoch jašteričkách a slnku

Hravá knižka o súrodencoch a láske mamy k deťom rozpráva príbeh o dvoch jašteričkách, ktorý pocítite až v duši. Inšpiruje deti pozrieť sa do svojho srdiečka, pomenovať vlastné pocity, pochopiť ich a prijať. A tak spoznať samých seba. Brat a sestra, Loli a Lili, si myslia, že slniečka, ktoré veľmi milujú, majú málo. Premýšľajú nad tým, či sa slniečko vráti, keď sa na chvíľu stratí za mrakmi, a na koho vlastne svieti viac. Vydajú sa na výlet, aby našli miesto, kde slnko svieti najviac. Objavia však niečo veľmi dôležité.


Myšlienka napísať tento príbeh vznikla po tom, ako sa mi narodilo druhé dieťa. Počas nášho spoločného nažívania som spozorovala, že starší syn nie celkom rozumie veľkej zmene, ktorú sme volali sestrička. Tešil sa, užíval si nového člena rodiny, nastali však situácie, ktoré mi jasne ukazovali, že si nie je istý, pochybuje a nerozumie. Jeden večer, keď som ležala medzi deťmi a ony konečne zaspali, prišiel nápad. Mohla by som synčekovi pomôcť pochopiť, ako mama miluje svoje deti, pomocou príbehu. Potom som tým žila každý deň, pozorovala som deti o čosi pozornejšie a ony mi ukazovali cestu a učili ma. Tvorivosť bežala na plné obrátky, nápady prichádzali a vzniklo dielo, ktoré sa u nás doma teší veľkej obľube. Už po prvom rozprávaní som videla, že syn začína vnímať rôzne situácie so sestrou inak. Potom prišlo ešte veľa úprav a potom ešte ďalšie. Prichádzali však aj pozitívne ohlasy priateľov, ktorí rozprávku čítali doma svojim deťom. Na motív rozprávky vzniklo aj divadielko. A konečne nastalo stretnutie s úžasnou editorkou, kde padlo definitívne rozhodnutie – rozprávku vydám. Mojím cieľom je inšpirovať deti nazrieť do seba namiesto sledovania hodnotenia a chovania nás dospelých a spoločnosti, porozumieť svojim pocitom a prijať ich. Poznať samého seba a ostať autentickým má v živote každého z nás veľkú hodnotu. Keď sa to naučia v detstve, v dospelosti z toho budú ťažiť. Tento príbeh môže byt veľmi účinným nástrojom aj v období, keď sa dieťatko adaptuje v škôlke. Môžete pomôcť svojmu dieťaťu pochopiť, že sa po neho vždy vrátite a že hoci s ním fyzicky nie ste, ste s ním v jeho srdci.

 

“Bola by som veľmi rada, keby tento príbeh inšpiroval deti spoznať svoje pocity, keby im pomohol nebáť sa ich a ostať samými sebou. Podporiť ma v tom môžete aj vy.”


 

Postavičky, ktoré môžu pomôcť vašim deťom otvoriť sa

Súčasťou knihy sú kartičky s hlavnými postavičkami rozprávky a ich pocity, ktoré počas cesty prežívajú. Pomôžu deťom lepšie pomenovávať svoje pocity a vedieť s nimi pracovať. Deti môžu do jednej ruky zobrať pocit, ktorý prežívajú, a do druhej, aký by chceli cítiť. Pomocou kartičiek môžete so svojimi deťmi hrať divadielko a ubezpečiť ich, že každý pocit je v poriadku a že ich milujete také, aké sú.

Úvahy, ktoré vás môžu inspirovať

Súčasťou knihy je aj návod na použitie knihy a v záver knihy nájdete moje úvahy na tému láska mamy k deťom, súrodenci a pocity a moje poznania, ako riešiť situácie s deťmi, keď v nich prevládajú emócie. Verím, že pre vás budú inspiráciou.

80 % eko kniha

Odkedy mám deti, dbám viac na ekológiu, snažím sa robiť v každodennom živote, čo je v mojich silách. Preto knihu nechám vytlačiť na 100 % recyklovaný papier.

Kto mi pomohol, aby kniha neostala iba u nás doma

Knihu editovala a ilustrovala úžasná žena Zuzana Svobodová. Keďže je to moja prvá kniha, Zuzana ma celou cestou viedla, z čoho okrem skvelej spolupráce vzniklo aj priateľstvo. Je to skutočná profesionálka a umelecká duša. Zuzana je zakladateľkou projektu Joxeso, ktorý má veľmi peknú filozofiu a tento produkt je jediný svojho druhu na Slovensku. Keď si prechádzam ilustrácie jašteričiek, ktoré Zuzka vytvorila, mám pocit, akoby boli živé, nielen nakreslené.

Veď sa pozrite sami ...








bottom of page